Galerij

Makkelijk indruk maken op je gasten? Paddenstoelensoep met truffelolie


Een van mijn favorieten! Te maken als lekker doordeweekse maaltijdsoep (lekker met geroosterd brood met aioli of pesto) of als chic voorgerecht. En wederom prima in te vriezen voor een avond lui en lekker eten.

Lactose- en glutenvrij
Supersimpel/Beetje inspanning

Voor de soep (2 x hoofdgerecht of 4 voorgerechten):

  • 25 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 400 g gemengde verse paddenstoelen, grof gesneden
  • 2-3 el olijfolie
  • 3 sjalotjes, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • Paar takjes tijm
  • Poeder/blokjes voor 850 ml tuinkruidenbouillon (Knorr drinkbouillon bij glutenintolerantie)
  • 200 ml alpro soja cuisine (houdbare afdeling van de supermarkt)
  • 2 sneetjes brood, in blokjes gesneden
  • Beetje plantaardige boter
  • Klein bosje bieslook (fijngesneden)
  • Truffelolie

Bereiding:

  1. Schenk kokend water over het eekhoorntjesbrood
  2. Bak de ui, knoflook en tijm 5 minuutjes zachtjes in de olijfolie in een soeppan
  3. Voeg de verse paddenstoelen toe, ik hou altijd een deel achter om later toe te voegen zodat je nog wat grove stukken in de soep hebt
  4. Laat het eekhoorntjesbrood uitlekken (bewaar het weekvocht), snij eventueel in grove stukken en voeg deze ook toe
  5. Verwijder de tijm (de takjes van de tijm worden niet meegenomen door de staafmixer straks)
  6. Maak met het weekvocht en gekookt water 850 ml bouillon en voeg toe
  7. Breng aan de kook en laat even doorkoken
  8. Voeg de soja cuisine toe (voor vol, romig en mooi van kleur 200 ml, voor minder vet 100-150 ml) en pureer met de staafmixer
  9. Bak de achtergehouden stukken paddenstoel en voeg toe
  10. Bak de blokjes brood in een koekenpan in boter lekker krokant

Serveren:

  1. Schenk de soep in kommen
  2. Voeg de achtergehouden stukken paddenstoel toe
  3. Druppel truffelolie in de soep
  4. Voeg de bieslook en broodblokjes toe en verras je gasten!

Wijnsuggestie van Wine2ShareNavaelus Navarra rosado

Paddenstoelen kopen:

Als ik deze soep maak, haal ik bij voorkeur op de biologische markt een portie paddenstoelen van het seizoen bij de dames van Portabella Paddenstoelen (elke vrijdag in Haarlem op de Botermarkt, maar ze staan ook op zaterdag op de Noordermarkt in Amsterdam en op woensdag op de Hofplaats in Den Haag). Ze weten me iedere keer weer te verrassen met een mix uit het seizoen.

Kastanjechampignon, gele oesterzwam, shii-take, oesterzwam

Variaties:

  • Chique zomerpaddenstoelensoep:
    • Kastanjechampignon
    • Gele oesterzwam
    • Shii-take
    • Oesterzwam
    • Cantharel
    • Anijschampignon (akker)
  • Chique winterpaddenstoelensoep, o.a.:
    • Pied de Mouton: Gele stekelzwam
    • Trompette de la Mort: Hoorn des Overvloeds
    • Chantarelle Grise: Grijze trechtercantharel
  • Doordeweekse maaltijdsoep: kastanjechampignons en een bak gemengde paddenstoelen uit de supermarkt
  • Eekhoorntjesbrood is een vrij prijzige paddenstoel, maar ik wil je toch aanraden om deze wel toe te voegen, hij heeft zo’n uitgesproken smaak dat dit echt een toegevoegde waarde is voor je soep! Ook in de doordeweekse maaltijdsoep verwerk ik altijd eekhoorntjesbrood
Advertenties

3 reacties op “Makkelijk indruk maken op je gasten? Paddenstoelensoep met truffelolie

  1. Pingback: Jude’s Diner catering | Jude's Diner

  2. Pingback: Oh jee het kerstdiner! | Jude's Diner

  3. Pingback: Oh jee! Het kerstdiner! | Jude's Diner

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s