Boodschappen doen – op zoek naar lactosevrij


Tja, en dan mag je ineens geen lactose meer! Wat nu? Geen kaas, melk, yoghurt en melkchocolade meer. Vooral de kaas en melkchocolade voelden voor mij als groot verlies aangezien ik een enorme fan ben van Franse kaasjes en alles met chocolade, maar dat moest ik allemaal laten staan.

In eerste instantie at ik ’s avonds niet echt gevarieerd meer, want het leek mij onmogelijk om te koken zonder zuivel: kookroom, parmezaanse kaas, crème fraîche, kookroom etc. Toch wel belangrijke ingrediënten voor een lekker gerecht in mijn ogen.

Maar lactosevrij is helemaal niet zo ingewikkeld om te vinden, de meeste supermarkten hebben behoorlijk wat sojaproducten in de schappen:

  • (Alpro) Sojamelk: ter vervanging van gewone melk, is iets zoeter dus hou daar in de bereiding rekening mee (lang houdbaar, mits ongeopend)
  • (Alpro) Sojayoghurt: voor mij geen verschil met gewone yoghurt (in het koelvak), naturel in pak of in smaken in een beker
  • (Alpro) Soja gele vla: gewone gele vla vind ik net een tikkie lekkerder, maar daar ben ik nou eenmaal verzot op (bij de houdbare melk)
  • (Alpro) Soja drink: soort milkshake, bosvruchten vind ik het lekkerst, maar het is allemaal best zoet dus daar moet je van houden (bij de houdbare melk)
  • (Alpro) Soja cuisine: gebruik ik voor alle gerechten waar room, crème fraîche of ongeklopte slagroomin moet. Crème fraîche is natuurlijk dikker van structuur dus als toefje op de gerookte zalm is dit geen goed alternatief

In Duitsland zijn ze al een stuk verder met het aanbieden van producten voor mensen met voedselintolerantie, dus als ik bij mijn vader ben die vlakbij de grens woont, kom ik altijd met een enorme tas lekkere producten terug. Laatst zag ik daar lactosevrije “Crème fit” van “Berief Soja Fit” staan, wat eruit zag als crème fraîche. Maar bij het openen bleek dit nauwelijks dikker te zijn dan de soja cuisine van Alpro, dus helaas nog geen toefje voor op mijn gerookte zalm.

Een algemene tip voor betaalbaar lactosevrij koken: probeer vervangende producten in je supermarkt te vinden, er is meer dan je denkt, maar leer jezelf aan om ingrediëntenlijsten te lezen. De Biologische winkel is geweldig en biologisch en beter voor mens en milieu, maar soms kun je dezelfde producten in de supermarkt voor minder krijgen…..

Wees creatief! Ik doe geen kaas meer op mijn toastjes ’s avonds maar aioli en tapenade zonder kaas (zwarte olijventapenade of tonijntapenade), gerookte makreel, vleesproducten, en dan eet ik net zo gezellig mee!

En dan de laatste voor vandaag: net zo dol op chocolade als ik? Ga voor puur (maar check de ingrediënten, sommigen bevatten nog steeds melkpoeder), stiekem veel lekkerder dan melkchocolade, en veel gezonder! Heerlijk om in de thee te dopen (of zie ik daar als enige het lekkere van in?)!

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s