Even wachten….pizza!!


Wat mij opvalt is dat glutenvrije producten minder snel rijzen, dus ik maak soms deeg echt een paar uur van te voren. Het heeft dan flink de tijd om te rijzen en luchtig te worden. Tussendoor nog een keer kneden en in de gewenste vorm nog een keer laten rijzen. Pizza bakken is dus voor mij echt een weekendklusje. Letterlijk even wachten…pizza!

Onderstaande pizza is gluten- en koemelkvrij, zelfs lactosevrij als je geen geitenkaas als topping doet
Kleine uitdaging/Uitgebreid koken

Voor de bodem:

  • 150 gr glutenvrije bloem
  • 100 ml lauwe sojamelk
  • 1 zakje gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie (ik bewaar meestal de olie van olijven of gedroogde tomaten, geeft een heerlijke smaak)
  • Kruiden indien gewenst: oregano, peterselie, knoflookpoeder, bieslook

Voor de saus:

  • 1 el olijfolie
  • 3 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 2 tomaten
  • 1/2 el bouillonpoeder (Knorr)
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 el peterselie
  • 1 tl ketjap
  • Indien nodig maizena

Voor de topping: alles waar je zin in hebt! Op de pizza van de foto zit van alles dat ik in mijn koelkast tegen kwam: olijven, salami, geitenkaas, paprika, paddenstoelen. Een ideaal gerecht voor kliekjesdag 😉

Bereiden:

  1. Meng de lauwe melk, suiker en gist en laat 10 min. werken
  2. Meng het mengsel door de bloem en voeg het zout en eventueel de kruiden toe
  3. Voeg in delen de olijfolie toe tot je een soepel deeg hebt (niet noodzakelijk alle olie gebruiken)
  4. Laat een paar uur rijzen onder huishoudfolie en een theedoek op een warme plek
  5. Rol met een deegroller tot een mooie pizzabodem en laat weer rijzen als in stap 4
  6. Kerf intussen de tomaten aan de onderkant in (kruisje) en gooi ze in heet water tot het velletje loslaat
  7. Fruit in een steelpannetje de sjalotjes en knoflook in de olie
  8. Pel de tomaten, snij ze in stukjes en doe ze bij de sjalotjes en knoflook
  9. Voeg bouillonpoeder, kruiden en ketjap toe en laat sudderen
  10. Gebruik een staafmixer om er een saus van te maken
  11. Als je de saus een tijdje laat staan, dikt hij vanzelf in, anders kun je maizena gebruiken om hem een handje te helpen
  12. Smeer de saus op de pizza, je favoriete toppings erop en klaar!
  13. Nou ja, nog even de oven in: 15-20 min op 250°C (hetelucht 220°C) en dan lekker op de bank met een wijntje en een filmpje!

Voor bovenstaande pizza heb ik glutenvrij broodmeel voor bruin brood gebruikt van Schär B. Uiteraard is dit ook te bereiden met een ander type glutenvrije bloem.

Advertenties

6 reacties op “Even wachten….pizza!!

  1. Bij mij wordt het niet echt knapperig, het lijkt wel of de bodem op zich gaar is maar ook weer niet. Het smaakt verder super, alleen mis ik het knapperige zoals bij een normale pizza. Hoe kan ik dit verbeteren? Ik heb maar een klein oventje dus hetelucht is het ook weer niet, heb het op 220 gebakken, misschien toch op 250? Ik heb de bal deeg trouwens in twee gedeeld, want hele grote pizza past niet en anders te dik. Graag hoor ik advies van je!
    Groetjes,
    Maureen

  2. Pingback: Pizza met seizoensgroente | Voorgeschoteld

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s