Intolerantie of allergie, wat is nu eigenlijk het verschil?


Dit zijn dus echt twee verschillende dingen en niet te vergelijken, ondanks dat je eenzelfde soort dieet moet volgen als je er last van hebt. Allereerst is een allergie medisch aan te tonen, intolerantie helaas niet. Ik heb dan ook mijn medische onderzoeken stopgezet omdat ik niet denk dat er ooit iets uit gaat komen en de onderzoeken verre van prettig zijn…

Een duidelijke uitleg vind je op de site van Bakkerswereld:

Voedselallergie
Mensen met voedselallergie reageren altijd op (sporen van) het eiwitonderdeel van het betreffende voedingsmiddel. Het afweersysteem herkent het eiwit niet en maakt antistoffen ertegen. Voorbeelden van voedselallergie zijn: notenallergie, pinda-allergie, coeliakie, soja-allergie en melk(eiwit)allergie. Mensen met een dergelijke allergie kunnen zeer acuut en heftig reageren op zelfs het kleinste spoortje van het voedingseiwit waarvoor zij allergisch zijn.

Voedselintolerantie
Bij een voedselintolerantie is het afweersysteem níet rechtstreeks betrokken. De overgevoeligheidsreacties ontstaan op een andere manier, bijvoorbeeld door enzymtekorten. Een voorbeeld van voedselintolerantie is een lactose-intolerantie waarbij degene die hier last van heeft, melksuikers (lactose) niet goed verteert door een tekort aan enzymen. Hierbij ontstaan meestal maag-darmklachten. Mensen met een voedselintolerantie hebben meestal minder hevige of acute klachten dan mensen met een allergische voedselovergevoeligheid.

Meerdere voedingsmiddelen
Sommige mensen zijn overgevoelig voor één soort voedingsmiddel of ingrediënt. Maar het komt ook vaak voor dat mensen last hebben van overgevoeligheid voor meerdere voedingsmiddelen.

Dus:
• Voedselallergie is een allergische reactie van het afweersysteem op een eiwit in de voeding. Een voorbeeld is pinda-allergie;

• Bij voedselintolerantie is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken, zoals bij een intolerantie voor melksuiker (lactose);
• Bij voedselallergie zijn mensen meestal gevoeliger voor kleinere spoortjes van het allergeen en zijn de reacties vaak heftiger dan bij voedselintoleranties.

Maar, als je bovenstaande op de site van Bakkerswereld vindt, waarom is er dan zo weinig lekker, vers, knapperig glutenvrij brood te vinden?

Andere sites die je goede informatie geven zijn:

Intolerantie.info

Wikipedia

Een uitleg waar ik me echt totaal niet in kan vinden lees je op FIT TEST, een of ander vaag bedrijf dat volgens mij intolerantie en allergie door elkaar haalt, beetje jammer.

Toch grappig, ik dacht dat er heel veel over geschreven zou zijn op internet, maar eigenlijk kom je overal dezelfde teksten tegen, dus het is een beetje copy-paste (net als ik doe ;)).

Advertenties

Eén reactie op “Intolerantie of allergie, wat is nu eigenlijk het verschil?

  1. Pingback: Lactose of koemelkintolerantie? | Jude's Diner

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s