Galerij

Feestrecept: pannenkoekenzalmtaart met yoghurt-dillesaus


Gevonden in een kookboek van Delicious, en echt delicious! Alleen de saus heb ik er zelf bij verzonnen om het iets frisser te maken, het is namelijk best een zwaar recept. Deze taart kun je het beste een dag van tevoren maken (moet nog een aantal uur de koelkast in) dus is het ideaal als hartige taart op een feestje. Haal hem wel ruim van te voren uit de koelkast zodat hij een beetje de kamertemperatuur kan aannemen. Het is geen moeilijk recept, het enige dat je goed moet kunnen bij dit recept, is dunne flensjes bakken ;), maar het vraagt wel wat planning en een beetje tijd.

Maak bij voorkeur het beslag een dag eerder en laat het een nacht in de koelkast rusten, hierdoor mengen de ingrediënten beter en is het makkelijker om dunne flensjes te maken.

Gluten- en koemelkvrij
Grote uitdaging/Uitgebreid koken

Voor de flensjes:

  • 150 g bloem (glutenvrij meel), neem geen volkorenbloem/meel, dat maakt het te zwaar
  • 300 ml (soja)melk
  • 2 eieren (3 bij gluten- en lactosevrij, dat bindt het beslag beter)
  • Beetje bier, bij voorkeur bruin (niet voor glutenvrij)
  • 1 el olijfolie

Voor de hartige taart:

  • 300 g gerookte zalm
  • 300 g verse (geiten)roomkaas
  • 2 el (soja)melk
  • 2 el bieslook, fijngeknipt
  • 1 tl kappertjes, afgespoeld en fijngehakt
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 2 tl citroensap
  • Partjes citroen voor garnering
  • Cressen* voor garnering

Voor de yoghurt-dillesaus:

  • 300 ml (soja)yoghurt
  • Citroensap van 1 citroen
  • Bosje verse dille, fijngehakt

Benodigdheden:

  • Huishoudfolie
  • Niet al te grote koekenpan, ca. 20 cm

De bereiding:

  1. Maak het pannenkoekbeslag door alle ingrediënten te mengen (ook de olijfolie)
  2. Zitten er klontjes in je beslag, zeef dan het beslag voor je gaat bakken. Bak zoveel mogelijk flensjes en laat ze een beetje afkoelen
  3. Hak 100 gram zalm fijn en zet dit apart
  4. Meng de rest van de zalm met de roomkaas, melk, bieslook, kappertjes, citroenrasp en -sap en pureer dit met een staafmixer
  5. Roer de gehakte zalm door het mengsel
  6. Nu ga je de taart opbouwen, ik vond het moeilijk in te schatten hoeveel mengsel op elke pannenkoek gaat, duskreeg ik een onregelmatig verdeelde taart. Als je de ruimte hebt, raad ik je aan eerst alle flensjes (behalve 1) te bedekken met het mengsel zodat je het goed kan verdelen. Het zalmmengsel verdeel je over het hele flensje, tot aan de rand
  7. Kruis twee stroken huishoudfolie, leg daar het eerste flensje op. De rest van de flensjes volgt totdat je bovenop het flensje zonder mengsel plaatst. Druk rustig aan en vouw dan het huishoudfolie strak om de taart heen
  8. Leg de taart minstens 6 uur in de koelkast
  9. Meng de dille door de yoghurt en voeg naar smaak citroensap toe
  10. Serveer de taart op een mooie taartschaal, met partjes citroen en de cressen als garnering en de yoghurtsaus in een mooi bakje ernaast. Wedden dat je gasten je om het recept vragen?

Zalmtaart met yoghurt-dillesaus

* Cressen lijken een beetje op spruitgroenten, maar zijn de eerste kiemplantjes van groenten die normaal gesproken pas gerooid worden als ze volwassen zijn. Voorbeelden hiervan zijn rucola en basilicum. Ik heb de zaadjes hiervoor bij Dille en Kamille gehaald.

Advertenties

2 reacties op “Feestrecept: pannenkoekenzalmtaart met yoghurt-dillesaus

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s