Galerij

Arepa Di Pampuna – Pompoenpannenkoekjes


Laatst samen met mijn broer gemaakt, gluten- en lactosevolle en gluten- en lactosevrije pompoenpannenkoekjes. Die van mij zagen er mooier uit, kwamen makkelijker uit de pan en waren natuurlijk ook veeeeel lekkerder ;). Nee hoor, volgens mijn broer en schoonzus was er weinig tot geen smaakverschil, en mijn broer had een slechtere pan. Maar toch! Ze waren echt superlekker, en door de pompoen heb je toch ook het idee dat je gezonder eet dan bij gewone pannenkoeken, ondanks de appelstroop en suiker als beleg…

De officiële manier is om de pannenkoekjes in een flinke laag olie een soort van te frituren, maar ook met weinig vet bleken ze erg lekker! Kinderen vinden ze over het algemeen zo ook al heel lekker, maar je kunt er ook een keer poffertjes van maken. Voor een herfstig kinderpartijtje misschien?

Gluten- en lactosevrij
Kleine uitdaging/Beetje inspanning

Ingrediënten (4 pers):

  • 600 g pompoen, geschild, ontpit en in blokjes
  • snufje zout
  • zakje vanillesuiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 75 g rozijnen
  • ca. 100 g  bloem of glutenvrij meel
  • ca. 100 ml (soja)melk
  • 2/3 eieren
  • Olie om te frituren/bakken

De bereiding:

  1. Kook de pompoen in ruim water met een snufje zout  in ca. 10 min. gaar
  2. Wel ondertussen de rozijnen in warm water
  3. Laat de pompoen uitlekken en voeg vanillesuiker en kaneel toe
  4. maal/stamp met een staafmixer/stamper tot een mooie puree
  5. Maak het pannenkoekbeslag met bloem, melk en eieren. Zorg dat het beslag wat dikker is dan normaal, de verhouding tussen de ingrediënten is afhankelijk van welke je gebruikt
  6. Meng de pompoen erdoorheen samen met de gewelde rozijnen, voeg eventueel wat melk bij als het te dik is (het blijft een dikkere substantie dan gewoon pannenkoekbeslag)
  7. Verhit de gewenste hoeveelheid olie in een grote koekenpan en bak 3 pannenkoekjes tegelijk
  8. Leg de pannenkoekjes op keukenpapier om uit te lekken en bak de rest
  9. Wedden dat je ze niet kunt laten liggen totdat je klaar bent met bakken?
  10. Lekker met (poeder)suiker, appelstroop of suikerstroop

Optie: Je kunt de pompoen ook niet schillen, rooster dan de blokjes met kaneel een uur in de oven op 200°C en kook ze dan met een beetje water en de suiker voordat je ze pureert. Hou er wel rekening mee dat er dan kleine stukjes schil in het deeg achterblijven. Bij het bakken van poffertjes met een spuitfles kan dit resulteren in een deegfontein (kan ik je uit eigen ervaring vertellen ;)) doordat de schilletjes de spuitmond verstoppen.

Pompoen geschild

Pompoen in de pan met vanillesuiker en kaneel

Pannenkoekbeslag met pompoen

Ene kant bakken

Andere kant bakken

Aan tafel!

Advertenties

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s