Galerij

Ananastaart met pistache


Dit recept kwam ik tegen in “Boodschappen”, het magazine van de Dekamarkt, volledig gluten- en lactosevrij dus ik hoefde niets aan te passen, ook weleens lekker ;). En lekker is ie! Zoet met af en toe een zoute bite door de pistachenoten, heerlijk! Volgens mijn broer het lekkerste glutenvrije recept tot nu toe!

Ik heb ergens gelezen dat een kom om eiwit te kloppen beter geen metalen kom kan zijn, omdat deze smaak afgeeft. Maar het mag eigenlijk ook geen kunststofkom zijn omdat die lastig vetvrij te maken zijn. Dus toen dacht ik, wat nu? Een houten? Maar ik denk dat ik op zoek moet naar een glazen kom, leuk met de mixer erin, en oordoppen erbij denk ik ;).

Voor dit recept heb ik bitterkoekjes gebruikt, die van Albert Heijn en Dekamarkt zijn volledig gluten- en lactosevrij, gelijk een lekker koekje voor bij de thee gevonden! Alleen als je niet tegen noten kunt, moet je die dus laten staan, maar dan kun je beter deze hele taart overslaan ben ik bang. De bitterkoekjes waren alleen wel verdomd lastig te verkruimelen, dus ik heb ze met een heel scherp mes kleingesneden (inclusief een van mijn nagels….).

In het recept staat dat je een springvorm van 22 cm moet gebruiken, die had ik niet, dus ben ik met eentje van 24cm aan de slag gegaan. Dan krijg je zo’n mooi laag taartje als op de foto. Eigenlijk helemaal niet erg, het is namelijk best een zoete taart, dus daar eet je toch niet hele grote stukken van (althans…. ik niet).

Toevoeging 22 mei 2014: de bitterkoekjes kun je ook met een keukenmachine of staafmixer met een bakje verkruimelen. Let er wel op dat de mesjes op een gegeven moment kleverig worden en dan minder goed werken. Tussendoor maak ik ze dus even schoon, maar het gaat altijd nog sneller dan snijden 🙂 .

Gluten- en lactosevrij
Supersimpel/Lekker snel

De ingrediënten:

  • 3 eieren, gesplitst
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 175 g bitterkoekjes/amandelkoekjes, verkruimeld
  • 400 g ananas, in stukjes, indien uit blik, goed laten uitlekken
  • 50 g gepelde pistachenoten, grof gehakt
  • Beetje (glutenvrije) bloem om de springvorm te bestuiven

De bereiding:

  1. Klop de eierdooiers met de vanillesuiker schuimig
  2. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met het zout en de basterdsuiker stijf
  3. Meng de koekkruimels en daarna de ananasstukjes door het dooiermengsel
  4. Spatel het eiwit er luchtig door
  5. Vet een springvorm in en bestuif met een beetje bloem
  6. Schep de massa in de springvorm en strooi de pistachenootjes erover
  7. Bak de taart in het midden van de oven (180° gas/160° elektrische oven) in ca. 40 minuten goudbruin
  8. Verwijder de vorm voorzichtig, het is een beetje breekbare taart
  9. Smullen maar!
Advertenties

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s