Galerij

Bladerdeeg maken – basisrecept


Glutenvrij bladerdeeg in de winkel kopen is extreem duur. Bijna 7 euro voor een paar plakjes! Dat vertik ik dus, dus ik maak het zelf. Hierbij het basisrecept, het is niet gemakkelijk. Als het deeg te droog is, wordt het nadat het gebakken is ook te droog, wanneer het te vochtig is plakt het verschrikkelijk! Een kwestie van doen, doen, doen en maar blijven uitproberen tot het lukt ;).

Update 4 oktober 2013: het is me gelukt het bladerdeeg luchtiger en meer krokanter en in laagjes te krijgen. Hieronder volgt dan ook het nieuwe recept.

Gluten- en lactosevrij
Kleine uitdaging/Beetje inspanning (tijd)Glutenvrij bladerdeeg in de winkel

De ingrediënten:

  • 225 g glutenvrij meel
  • Flink wat extra meel voor het uitrollen en opvouwen
  • 150 g plantaardige boter, in stukjes (koud!)
  • Snufje zout
  • 1 dl koolzuurhoudend bron- of mineraalwater (koud!)
  • 5 druppels azijn
  • Olie in sprayvorm

De bereiding:

  1. Belangrijk: het deeg moet koel blijven, dus ga je met je handen mengen, was dan eerst je handen met koud water en meng kort om het deeg vervolgens weer in de koelkast te laten afkoelen
  2. Zeef de bloem en voeg de stukjes boter en het zout toe
  3. Meng de ingrediënten totdat de boter heel klein is
  4. Voeg mineraalwater en azijn toe en meng tot een samenhangend geheel. Het is nog heel plakkerig maar dat maakt niet uit
  5. Verpak in huishoudfolie of dek de kom af met folie en leg/zet een uur in de koelkast
  6. Als het goed is is het deeg nu een stuk minder plakkerig en goed uitrolbaar. Als dat niet zo is, voeg dan nog een beetje bloem toe totdat het niet meer aan je handen plakt
  7. Verdeel het deeg in tweeën en volg per deel de volgende stappen
  8. Bestuif je werkblad met bloem en wikkel huishoudfolie om je deegroller (of leg folie op het deeg) en rol het deeg uit tot 1/2 cm dikte
  9. Spray olie over het gehele oppervlak en bestuif met wat bloem
  10. VBaksprayouw in drieën, zowel in de lengte als in de breedte
  11. Draai een kwartslag, rol weer uit, spray met de olie en bestuif met de bloem en vouw weer in drieën
  12. Herhaal dit een aantal keer totdat je het gevoel hebt dat er zich dunne laagjes beginnen te vormen
  13. Leg het deeg weer verpakt in de koelkast en herhaal stap 7 t/m 11 nog twee Banketletterkeer
  14. Nu kun je het deeg verder verwerken tot zoetige of hartige gerechten, of in de koelkast of diepvries bewaren voor een andere keer
Advertenties

24 reacties op “Bladerdeeg maken – basisrecept

  1. Pingback: Rode uientaartje | Jude's Diner

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s