Galerij

Lactose of koemelkintolerantie?


Mijn intolerantie is “helaas” niet aan te tonen door bloed- of andere onderzoeken. Ik ben dus twee jaar geleden een eliminatiedieet gaan volgen. Daaruit kwam iig een allergie voor tarwe en zuivel. Na een tijdje ben ik weer geiten- en schapenkaas gaan proberen, en dat leek best goed te gaan. Dus ben ik ervan uitgegaan dat ik een koemelkintolerantie heb. Maar de laatste tijd heb ik toch wel weer veel last dus ik ga weer opnieuw een eliminatieronde in. Ik ben nu de geitenkaas uit mijn koelkast aan het opeten en dan wordt er even niks nieuws gekocht. Om die reden ben ik ook eens goed op zoek gegaan naar wat nou precies het verschil is tussen lactose en koemelk en de intolerantie daarop.

Te beginnen met het verschil tussen allergie en intolerantie. Een heldere omschrijving vind je in een van mijn eerdere blogposts.

Lactose-intolerantie
Op de site van de Maag Lever Darm Stichting kwam ik een heldere uitleg tegen. Waar het om gaat is dat je Glas melkdunne darmwand niet (voldoende) van het enzym lactase aanmaakt die de lactose (melksuiker) verteerd waardoor het onverteerd in de dikke darm terecht komt. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. En daarvan krijg je enorme buikpijn! En nog wat andere onprettige symptomen zoals diarree en winderigheid. Lactose komt voor in alle dierlijke melksoorten die wij drinken. Een bijzondere ontdekking vind ik wel het feit dat je bij een lactose intolerantie dus wel harde (Nederlandse) kazen schijnt te kunnen verdragen (de lactose is afgebroken tijdens het rijpen), evenals zure melkproducten zoals yoghurt en karnemelk (bevat heel weinig lactose). Op deze site vind je een overzicht van de hoeveelheid lactose in bepaalde producten. Duidelijk is dat je melkpoeder echt moet vermijden!!!

Tijdens mijn zoektocht liep ik tegen een beschrijving van een test op lactose intolerantie aan, dat in het ziekenhuis uitgevoerd kan worden. Binnenkort mijn dokter maar eens bellen (waarom heeft hij dat nooit gezegd??).

Koemelkeiwit allergie
Dit wordt eigenlijk altijd allergie genoemd, terwijl het voor zover ik kan vinden op internet, niet echt medisch aan te tonen is. Alleen met een eliminatie-provocatiedieet. Ook komt het voornamelijk voor bij zuigelingen en kinderen tot een jaar of 3. Dus wie weet is dit mijn probleem wel helemaal niet? Al schijnt het ook wel bij volwassenen voor te komen, maar in veel mindere mate, dus misschien ben ik wel gewoon heeeeeel bijzonder :).

Gevonden in een pdf-je op internet: Een koemelkallergie is een ongewenste reactie op het eiwit in de koemelk. De oorzaak hiervan is een abnormale reactie van het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam. Het immuunsysteem maakt specifieke antistoffen tegen koemelkeiwitten in de voeding, die normaal gesproken als onschadelijk worden beschouwd. Komen die antistoffen in aanraking met het koemelkeiwit, dan treedt er een reactie op. Hierbij komen allerlei stoffen vrij die uiteindelijk allergische verschijnselen veroorzaken. Een product bevat zeker koemelkeiwit, wanneer een van de volgende termen als ingrediënt worden genoemd:
• Magere melkbestanddelen, droge melkbestanddelen;
• Wei, weipoeder;
• Melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder;
• Caseïne, caseïnaat, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit, melkvet
Voor een volledige lijst, zie de site van Voedselallergie

Sojamelk en geitenmelk worden regelmatig aanbevolen als alternatieve melksoorten in een koemelkeiwitvrij dieet. Toch brengt met name sojamelk ook een risico met zich mee, voornamelijk bij jonge kinderen. Het zou namelijk goed kunnen dat hier ook allergisch op gereageerd wordt. De eiwitten van geitenmelk lijken erg op die van koemelk. Soms reageert iemand met koemelkallergie ook allergisch op geitenmelk. Bummer! Ik gebruik al 2 jaar dagelijks sojamelk en allerlei soja-producten ter vervanging. Maar mijn klachten zijn wel echt minder geworden….lastig hoor!Tot zover de uitleg, ik heb ook weer wat dingen geleerd. Nu maar elimineren en provoceren!! To be continued…..Groetjes Jude

2 reacties op “Lactose of koemelkintolerantie?

  1. Dag Jude, met plezier heb ik je website gelezen! Ook ik worstel mij door de complexiteit van bewezen- en onbewezen intoleranties en allergieën. Er is inderdaad een heel verschil tussen lactose en casiëne (melkeiwit). Echter er zijn veel meer volwassenen met problemen met het melkeiwit als je denkt.. maar deze problemen zijn niet altijd direct merkbaar. Ik had o.a. erg veel last van vocht vasthouden, ook op mijn organen en ze werden erger bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Toen ben ik bij de L. Pauling Kliniek Waalre terecht gekomen en daar hebben zij een uitgebreid onderzoek gedaan. Zij zijn er van overtuigd dat een probleem met exorfinen (melkeiwit, soja of gluten) de werking van een bepaald enzym in je systeem wordt uitgeschakeld. Na het stoppen van het eten van producten met melkeiwit en tarwe en het bijvullen van het DPP-IV enzym e.a supplementen ben ik in korte tijd 12 kg aan vocht verloren en heb ik geen pijn meer. De reacties op de andere voeding die ik niet goed kan verdragen worden langzaam minder. Het is wel een lange en redelijk kostbare procedure maar als je dit vertaald naar levenslang dan is het zeker de moeite waard. Een meer wetenschappelijke uitleg is te vinden op: http://exendo.be/dpp-iv-enzym/

    • Dank voor het delen van je verhaal, Ingrid! Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen zich herkennen in onze zoektocht en strubbelingen. En hoe meer wij dit delen, hoe meer we elkaar kunnen helpen!

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s