Hans en Grietje-huisje maken


Wij doen ieder jaar met sinterklaas surprises met een deel van de familie. Ik moet altijd heel hard nadenken om wat te verzinnen, maar dit jaar was ik er al snel uit! In de “Boodschappen” van de Dekamarkt stond een idee voor een snoephuisje, een Hans en Grietje huisje. Zag er echt superleuk uit! Maar het moest uiteraard wel gluten- en lactosevrij. Dat bleek nog het meeste werk. Eerst heb ik gewoon de bloem in het recept vervangen voor glutenvrije bloem. Qua smaak en textuur was dat prima, alleen gingen de koekjes rijzen en werden ze niet zo mooi plat als op de foto. Dus toen heb ik geprobeerd om dat rijzen tegen te gaan door er een braadslee bovenop te zetten met een beetje water erin. Daardoor bleven ze plat, maar gingen ze weer uitlopen dus vervormden ze….gelukkig kun je ze als je ze net uit de oven hebt gehaald, gewoon weer bijsnijden. Ze worden pas hard bij het afkoelen. Uiteraard zien mijn huisjes er niet zo prachtig uit als dat het in Boodschappen staat, maar ze zijn wel een stuk schattiger!

Dus na trial & error, hier het recept voor het Hans & Grietje huisje. Leuk om in de kerstvakantie met je kinderen te maken!DSCN1755

Gluten- en lactosevrij
Kleine uitdaging/Uitgebreid koken

Voor het deeg (2 huisjes):

  • 260 g glutenvrij meel
  • 40 g maizena
  • 150 g poedersuiker
  • 2 el speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 200 g boter
  • 1-2 el koud waterDSCN1759

Voor de decoratie:

  • 1 Doosje schrijfstiften (ik had die van Dr. Oetker)
  • Snoepjes om te garneren (heb ik ook van Dr. Oetker en een paar bij de Action gehaald)

Voor het cement:

  • 250 g poedersuiker
  • 1 eiwit

Overige materialen:

  • KartonDSCN1760
  • Liniaal
  • Stift
  • Schaar
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Extra bakplaat of braadslee met platte bodem

De bereiding:

  1. Meng de droge bestanddelen door elkaar, snij de boter in stukjes en kneed er een mooi deeg van
  2. Voeg het water toe indien nodig. Het deeg moet een beetje soepel zijn DSCN1761
  3. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast
  4. Knip intussen uit karton de volgende figuren:
    • Rechthoek van 15*10 cm (“bouwgrond en tuin”)
    • Rechthoek van 11*8.5 cm (dak)
    • Rechthoek van 7.5*5 cm (zijmuren)
    • Voor- en achtergevel: rechthoek van 7.5*5 cm met aan de lange zijde een gelijkbenige driehoek met zijden van 7.5 cm (ff puzzelen)
  5. Verwarm je oven voor op 175ºC
  6. Rol nu je deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ca. 0.5 cm en snij er de figuren uit. Alle figuren behalve de bouwgrond snij je twee keer uit
  7. Leg met een spatel het deeg op het bakpapier en leg er nog een vel overheen. Nu kun je de braadslee bovenop het deeg zetten en er water ingieten. Als je een tweede dichte bakplaat hebt zou je die er ook overheen kunnen leggen, misschien dat het deeg dan minder uitloopt
  8. Bak de deegstukken in ca. 15 minuten gaar. Het deeg is dan nog wel zacht dus als je moet bijsnijden kun je dat direct doenDSCN1763
  9. Na het afkoelen zijn je bouwstukken gereed om te verwerken. Maak er met de stiften en snoepjes een gezellig huisje van
  10. Meng het eiwit en de poedersuiker. Je kunt ook de helft van beide ingrediënten nemen want dat is meer dan genoeg (en anders smeer je wat je over hebt op andere koekjes, ook lekker!)
  11. Met dit mengsel kun je alle stukken aan elkaar lijmen. Je kunt het in je eentje maar het is fijn als er iemand kan helpen. En als je knoeit, zeg dan maar gewoon dat het gesneeuwd heeft 😉
  12. Hoe steviger je lijm is hoe eerder je het dak los kan laten zonder dat het naar beneden zakt

Heel veel plezier met knutselen en opeten!

Groetjes Jude

Advertenties

3 reacties op “Hans en Grietje-huisje maken

  1. Pingback: December glutenvrij ‘Hans en Grietje huisje maken’ | Dion glutenvrij

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s