Gevulde speculaas


Ik ben een beetje laat met het plaatsen van deze post. Maar ik was dan ook gewoon nog niet tevreden met hoe de speculaas uit de oven kwam. Dat perfectionistje in me was het niet eens met de smaak en textuur dus ik heb nog wat versies moeten maken voordat ik tevreden was. En dat ben ik nu ook zeker wel! Misschien wil je het nog maken voor kerst, en anders staat ie vast online voor volgend jaar. Ach, en gevulde speculaas is gewoon altijd lekker ;).

De koek is wel krokanter dan je gewend bent van glutenvolle gevulde speculaas, maar zeker niet minder lekker!

Gluten- en lactosevrij
Kleine uitdaging/Beetje inspanning

Ingrediënten speculaas (ronde speculaas Ø 11 cm):

  • 25 g witte basterdsuiker
  • 50 g glutenvrij meel (bijvoorbeeld Schar Mix C)
  • 25 g kleefrijstmeel (glutinous riceflour, bij de Toko)
  • 10 g koek- en speculaaskruiden
  • 50 g botergevulde speculaas
  • 25 ml melk (soja, haver, rijst, amandel)
  • 2 g fiberhusk (Natuurwinkel)

Ingrediënten spijs:

  • 100 g amandelspijs (check of het glutenvrij is)
  • 1/2 ei
  • 1 tl citroen rasp

OF

Voor de garnering:

  • 1/2 ei
  • Amandelsnippers

De bereiding:

  1. Meng de melk met de fiberhusk en roer af en toe goed door. Dit wordt een plakkerig en stevig papje
  2. Meng de droge bestanddelen en kneed met de boter en fiberhuskpapje tot een bal deeg
  3. Laat het deeg verpakt in huishoudfolie een half uur in de koelkast rusten
  4. Meng intussen de amandelspijs met het ei (en de citroenrasp) goed door elkaar
  5. Verwarm de oven voor op 165°C
  6. Vet een bakblik in en leg de helft van het deeg op de bodem
  7. Verdeel het spijs over het deeg en bedek met de andere helft van het deeg. Druk goed aan
  8. Besmeer het geheel met opgeklopt ei en bestrooi met de amandelsnippers
  9. Bak je speculaas in ca. 45 minuten gaar in de oven
  10. En dan lekker smullen!

Groetjes Jude

Advertenties

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s