Zalmbonbon met dillemayonaise


Jude’s Diner is verhuisd naar www.judesdiner.com. Alle recepten, productreviews, restaurantreviews en andere avonturen vind je vanaf heden daar. De website waarop je je nu bevindt wordt niet meer geüpdatet.

Ok, we hebben de picknick van overvloed gehad, mijn banenjacht en de tweede Liebster Award….het is weer hoog tijd voor een lekker recept. En dat gaat wel lukken!

Ik ben verzot op chocolade, dat weten jullie inmiddels, maar ik ben bijna net zo verzot op zalm. Gegrild, zelf warmgerookt of koudgerookt uit de winkel, ik smul ervan! Schaaldieren in het algemeen kun je mij voor wakker maken (ja hoor, zelfs oesters!). Dus tijd voor een gerecht met zalm en chocolade…. 😉 nee hoor, zo experimenteel ben ik (nog) niet. (Heb even snel gegoogled en vond alleen zalm met wittechocoladesaus…).

Dit recept maakte ik voor het kerstdiner bij mijn vader. Je kunt het op verschillende manieren presenteren, maar ik koos voor een rol en dan in plakjes gesneden. Dit omdat ook het hoofd- en nagerecht rollen in plakjes waren. Maar hoe je het ook presenteert, smullen is het!

Zalmbonbon

Gluten-, lactose- en koemelkvrij
Kleine uitdaging/Beetje inspanningZalmbonbon

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 6 el witte wijnazijn
  • 1 el suiker
  • 4 el water
  • Snufje zout
  • 300 g gerookte zalm, bij voorkeur lange, dunne plakken
  • 200 g Hollandse garnalen
  • 125 g cocktailgarnalen
  • 6-8 lepels mayonaise (voor heerlijke zelfgemaakte in 3 minuten zie dit recept)
  • Verse dille
  • 1 el kappertjes
  • Citroensap naar smaak
  • Peper naar smaak

Materialen:

  • Vershoudfolie
  • Indien je presenteert als bonbon, 4 koffiekopjes
  • Dunschiller

De bereiding:

  1. Roer de suiker door azijn en water en voeg het zout toe. Zet het kommetje gedurende ca. 40 seconden in de magnetron. In ieder geval tot de suiker is opgelost
  2. Snij de komkommer met de dunschiller in mooie lange plakken en marineer in het azijnmengsel
  3. Beslis nu eerst over de manier van serveren en voer de eerste stappen uit zodat je weet hoeveel zalm je oZalmbonbonver hebt
  4. Hak ¾ van de dille fijn, snij de cocktailgarnalen in vieren (verwijder de staart indien nodig), snij de overige zalm fijn en spoel de kappertjes af
  5. Meng mayonaise met dille en citroensap en vervolgens met de cocktailgarnalen, zalm, ¾ van de Hollandse garnalen, kappertjes en eventueel peper
  6. Haal de komkommer uit de marinade

De presentatie als plakken van een rol:

  1. Leg een stuk vershoudfolie van ca. 20*30 cm op het aanrecht
  2. Maak van ca. 2/3 van de gerookte zalm een vlak op het vershoudfolie (hou aan alle kanten ca. 3 cm vrij)
  3. Leg het mengsel op de zalm (hou nu ca. 1 cm aan alle kanten vrij)Zalmbonbon
  4. Rol het geheel op als sushi, maar hou de vershoudfolie aan de buitenkant. Het is niet erg als het niet helemaal strak is
  5. Hou beide uiteinden van de folie vast en rol de zalm over het aanrecht, hoe langer je rolt, hoe strakker de rol wordt
  6. Als je tevreden bent, leg je de rol in de koelkast
  7. Voor het serveren kun je met een scherp mes door de folie heen snijden, of je verwijdert eerst de folie. Maak plakken van ca. 1.5-2 cm
  8. Drapeer de stroken komkommer op bordjes en leg de plakken er bovenop
  9. Garneer met dille en de overige Hollandse garnalen

De presentatie als bonbon:

  1. Bekleed de binnenkant van vier koffiekopjes met vershoudfolie
  2. Bekleed dit vervolgens met ca. 2/3 van de zalm en laat wat over de rand heen hangen
  3. Verdeel het mengsel over de kopjes en vouw de zalm dicht
  4. Vouw nu de folie dicht en draai goed aan zodat de folie strak komt te staan
  5. Leg de bonbons in de koelkast
  6. Voor het serveren drapeer je de stroken komkommer op bordjes en verwijder je de folie van de bonbons. Leg deze op de komkommer
  7. Garneer met dille en de overige Hollandse garnalen

Enjoy!!

Groetjes Jude

Oorspronkelijke bron: “Boodschappen”
Advertenties

Eén reactie op “Zalmbonbon met dillemayonaise

  1. Pingback: Vistrio | Jude's Diner

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s