Whoopies


Jude’s Diner is verhuisd naar www.judesdiner.com. Alle recepten, productreviews, restaurantreviews en andere avonturen vind je vanaf heden daar. De website waarop je je nu bevindt wordt niet meer geüpdatet.

Toch zo’n leuk woord vind ik dat, Whoopies!! Geeft me een lekker vrolijk gevoel 🙂 . Ik wilde ze al een hele tijd maken, maar dan natuurlijk glutenvrij. Was er alleen nog niet aan toegekomen. En toen werd ik voor de Food Blog Swap gekoppeld aan Jolien en Hanneke van Thuiskok. En daar stond een recept voor Whoopies op, dus daar was mijn kans!

Whoopies!De Food Blog Swap zeg je? Wat is dat nou weer? Nou…dat is een heel erg leuk initiatief van een groep foodbloggers op Facebook. In die groep zitten ruim 200 bloggers die allemaal gek zijn op koken en dat graag met jullie delen op internet. Een keer per maand kun je mee doen aan de Swap. Als je meedoet wordt je gekoppeld aan twee bloggers; de ene kookt een recept van jou en blogt daarover en van de ander mag jij een recept uitkiezen om te koken en over te bloggen. Ik heb dus de whoopies van Thuiskok geprobeerd en Anne-Ruth van Kookmeisje maakt iets van mij. Heel benieuwd wat dat gaat worden!

De Whoopies van Thuiskok zijn niet gluten- of lactosevrij dus ik heb wat aanpassingen moeten doen in het recept. Ik weet eigenlijk niet goed of ze wel gelukt zijn, want ik dacht dat het de structuur van cake moest hebben, maar het zijn gewoon brosse koekjes geworden. Ik heb nog nooit de officiële versie gegeten 😕 . Ze zijn wel heeeeel erg lekker geworden trouwens! Ook de vulling heb ik aangepast naar een crème die ik kan eten. Ik ga nog wel een keer kijken hoe zacht echte whoopies moeten zijn, maar omdat ze zo lekker zijn hier toch het recept.

Ik gebruikte het glutenvrije meel dat ik van Tenerife heb meegenomen en zag dat daar bakpoeder in zat, dus ik denk dat het toch een soort zelfrijzend bakmeel is en geen gewoon meel.

Whoopies

Gluten-, lactose en koemelkvrij
Kleine uitdaging/Beetje inspanning

Ingrediënten voor de koekjes:Whoopie

  • 125 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl bak soda (bakingsoda)
  • Snufje zout
  • 60 g lactosevrije boter op kamertemperatuur
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 ei
  • 1/2 tl vanille extract
  • 75 ml soja kookroom
  • 40 g chocolade chips

Ingrediënten voor de vulling:

  • 100 g pure chocolade, min. 70% cacao
  • 4 el soja slagroom
  • 250 g zoete kastanjepuree (ik koop een blikje bij de Turks/Marokkaanse winkel)

De bereiding:

  1. Meng de bloem, bakingsoda en het zout
  2. Klop boter en suiker tot een egale massa
  3. Voeg ei, vanille-extract en de sojaroom toe aan boter en suiker en blijf mixen
  4. Als het geheel weer mooi gemengd is voeg je een grote lepel van het bloemmengsel toe
  5. Wanneer dit is opgenomen voeg je een nieuwe lepel toe, net zo lang tot je geen bloem meer hebt en wel een gladde massa (die best stevig is)
  6. Roer de helft van de chocoladechips door het deeg (ik heb per ongeluk alles erdoor gegooid)
  7. Teken op één kant van het bakpapier rondjes van ca. 5 cm. Laat flink wat ruimte over tussen de rondjes want ze groeien in de oven
  8. Verwarm de oven voor op ca. 180ºC
  9. Leg het bakpapier met de betekende kant naar beneden op een bakplaat. Als het goed is kun je de rondjes nog zien
  10. Breng het beslag over naar een spuitzak met vrij grote opening (de chips moeten erdoor kunnen) en spuit rondjes op het bakpapier. Begin in het midden en draai dan naar buiten
  11. Strooi de overgebleven chocoladechips over de koekjes
  12. Zet de whoopies ongeveer 12-15 minuten in de oven tot ze net lekker bruin zijn. Laat ze niet te bruin worden want dan worden ze ook te hard
  13. Laat afkoelen
  14. Smelt de chocolade au bain marie: zet een pan met ca. 5 cm water op het vuur. Hang daarin een steelpan met de chocolade (de steelpan mag het water niet raken) en laat het water koken tot de chocolade gesmolten is en een egale, dikke saus is
  15. Meng intussen de kastanjepuree met slagroom en voeg de gesmolten chocolade toe
  16. Nu kun je met een spuitzak de helft van de koekjes bedekken met het kastanjemengsel, dit laagje hoeft niet dikker te zijn dan een halve cm
  17. Leg de andere helft van de koekjes bovenop het mengsel en je whoopies zijn klaar!

TIP: Je hebt waarschijnlijk teveel kastanjemengsel. Dit kun je invriezen en een andere keer gebruiken voor merengue-sandwiches of als toefje op een taart of bij een dessert met ijs. Je kunt natuurlijk ook een (drie)dubbele portie whoopies maken

Groetjes Jude

Ps. ik zag zojuist bij Thuiskok een nieuw recept, ook in de Food Blog Swap, zelfgemaakte bountyballetjes. Die wil ik ook proberen! Maar zie dat je daar een keukenmachine voor nodig hebt, en die heb ik niet….dus dat recept moet nog even wachten

 

Advertenties

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s