Kip roken


Jude’s Diner is verhuisd naar www.judesdiner.com. Alle recepten, productreviews, restaurantreviews en andere avonturen vind je vanaf heden daar. De website waarop je je nu bevindt wordt niet meer geüpdatet.

Niets lekkerder dan zelfgerookte kip! En echt niet moeilijk. Je hebt alleen wel een rookoven nodig, kijk eens op rookoven.com of bij de groothandel. Hij hoeft echt niet groot te zijn (formaat van een A4 is prima). Ik heb een grotere en hij is fijn, maar eigenlijk ook veel te groot (niet zo fijn met afwassen). Laat je geen branders voor onder het oventje aansmeren, het werkt perfect op het gasfornuis 🙂 .

Alle vis, vlees en gevogelte die gaat roken, moet je eerst pekelen. Daar zijn allerlei methodes voor maar met de kip doe ik het zo:

Kip roken

Gluten-, lactose en koemelkvrij
Kleine uitdaging/Beetje inspanning (voornamelijk in tijd)

Ingrediënten:Kip pekelen

  • 1 kipfilet
  • 1/2 liter water
  • 1 dl witte wijn
  • 50 g zout
  • Kruiden. Bijvoorbeeld tijm, peper, laurier, rozemarijn, paprika, dragon etc.

De bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar en breng aan de kook zodat het zout is opgelost
  2. Laat dit in de koelkast afkoelen (ca. 1 uur)
  3. Laat de kip 3-4 uur marineren in de koelkast, roer af en toe en draai de kip
  4. Spoel de kip af, dep droog en laat nog een half uurtje drogen in de koelkast
  5. Lees de gebruiksaanwijzing van je rookoven zodat je weet welk onderdeel waar hoort en wanneer je wat moet doen
  6. Leg houtmot op de bodem van je rookoven en de kip op de plek waar hij hoort
  7. Rook de kip ca. 1 uur op een laag vuurGerookte kip

TIP: Rook meerdere filets en stop ze in de vriezer, heerlijk voor in een maaltijdsalade zoals gerookte kipsalade met honing-mosterddressing of in een bijgerecht als bleekselderijsalade met druiven en gerookte kip

Groetjes Jude

Advertenties

5 reacties op “Kip roken

  1. Hoi Jude,
    Dank je wel voor het recept. Ik wil dit recept van de week proberen. Ik heb al eens kip gerookt in ons rookoventje maar dat was helaas niet lekker. Later hoorde ik van iemand dat ik waarschijnlijk de verkeerde houtsnippers had, met welk soort hout rook jij?

    Mvg Monique

    • Hoi Monique,

      Ik heb even gekeken welk soort houtmot ik heb maar het staat niet op de zak. Ik heb hem bij mijn rookoven gekregen dus ik denk dat het een algemeen type is zoals beuk of eik. Op http://www.rookoven.com/ staan een heleboel soorten, met informatie over waarbij je ze het beste kunt gebruiken. Ben erg benieuwd of het je dan nu beter smaakt. Laat je het weten?

      Groetjes Jude

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s