Verrassend La Place


Jude’s Diner is verhuisd naar www.judesdiner.com. Alle recepten, productreviews, restaurantreviews en andere avonturen vind je vanaf heden daar. De website waarop je je nu bevindt wordt niet meer geüpdatet.

Twee weken terug ben ik een dagje op stap geweest met La Place. Je kent het wel, van die lekkere broodjes roomkaas in de V&D. Samen met nog 11 andere bloggers werden we ’s ochtends opgehaald op station Utrecht om een aantal van hun Hollandse Helden te bezoeken. En helden zijn het, ik was echt blij verrast hoe goed La Place bezig is met duurzaamheid en menselijkheid!

50|50 Green

50|50 Green

De eerste stop was in Ede, bij 50|50 Green. Dit is een kleinschalig landbouwbedrijf dat mensen ondersteunt bij het reïntegreren in het arbeidsproces. De akker is met zorg ingericht om haar medewerkers zoveel mogelijk rust te geven. Geen ellenlange stroken die geschoffeld moeten worden, maar overzichtelijke stukjes van 15 meter. Een soort van omheinde kamers waar mensen zich veilig kunnen voelen.
Samen met La Place bepalen ze aan het begin van het jaar wat voor producten er geleverd moeten worden. En La Place neemt alles af: rabarber, sla, knoflook, aardbeien etc.

50|50 Green

Hierna gingen we lunchen bij La Place in  Maarsbergen. Superlekker! Maar helaas niet gluten- en lactosevrij. Daarover straks meer!

Rondeel eieren

Tweede stop was vlakbij de Rai in Amsterdam. Bij Rondeel eieren. Had ik wel van gehoord maar me nooit in verdiept. Toen ik hoorde dat het scharrelkippen waren had ik zo mijn bedenkingen (ik gebruik zoveel mogelijk biologische eieren). Een tijdje terug zag ik op internet hoe weinig ruimte die beesten hebben! Totdat ik ze zag bij Rondeel. Dat zag er echt tien keer beter uit! Ze hebben om te beginnen een binnenhok waar ze eieren leggen en slapen. Dan een stuk kunstgras (voor een kip schijnbaar om het even) waar ze lekker scharrelen en  zaadjes pikken. Vervolgens is er nog een stofbad om in te poedelen en tenslotte een stuk bosrand: zand met takken. Daar liggen de meesten lekker ontspannen te relaxen. Geen gekakel, geen gepik, volgens mij hebben ze het echt naar hun zin. Ik zou ervoor tekenen hoor! En blijkbaar zegt het keurmerk biologisch dus ook niet echt iets, aangezien de Dierenbescherming Rondeel met 3 sterren beloond heeft, de hoogste score.
Je kunt het trouwens ook met eigen ogen bekijken, want alle Rondeel boerderijen zijn vrij toegankelijk. Zie de website voor meer informatie.

Rondeel Eieren

Kwekerij Osdorp

Kwekerij Osdorp was de laatste halte van deze bijzondere dag. De helden Jeroen en Jeroen hebben deze kwekerij opgezet om daklozen en verslaafden een dagbesteding te bieden zodat zij niet op straat zwerven, een kleine bijdrage verdienen en in ieder geval 1 keer per dag een gezonde maaltijd kunnen eten. De heren hebben niet de illusie dat zij de medewerkers van hun verslaving kunnen helpen om weer in het normale arbeidsproces te kunnen stappen, maar zij hopen met hun initiatief wel een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de leefomstandigheden van deze mensen.

??????????

De groenten die op dit moment in Osdorp worden verbouwd zijn heel veel verschillende soorten tomaten, paprika en aubergine. Na de rondleiding hebben we in de keuken met zijn allen heerlijk staan koken met die verse producten. En gelukkig was het fantastisch weer dus konden we buiten het gekookte lekker oppeuzelen.

Kwekerij OsdorpIk kijk wel even met andere ogen naar La Place, hoewel ze natuurlijk een commercieel belang hebben, hechten ze ook veel waarde aan goede producten en een goed leven voor mensen. Een mooie combinatie wat mij betreft!

Leuk weetje: La Place verzamelt de koffiedrab om daar oesterzwammen op te laten groeien. Dat is nog eens een No Waste policy…..

Gluten- en lactosevrij La Place?

Door miscommunicatie was er op de dag zelf geen rekening gehouden met mijn dieetwensen, maar La Place geeft wel aan bezig te zijn recepturen te ontwikkelen voor mensen met bepaalde allergieen. Ze hebben beloofd mij op de hoogte te houden, dus dan kan ik ook jullie weer inlichten!

Groetjes Jude

50|50 Green

 

Advertenties

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s