Meringuerol


Jude’s Diner is verhuisd naar www.judesdiner.com. Alle recepten, productreviews, restaurantreviews en andere avonturen vind je vanaf heden daar. De website waarop je je nu bevindt wordt niet meer geüpdatet.

In december stond in NRC Weekend een recept voor het lekkerste nagerecht ever!!!! Wellicht ken je de chef die het publiceerde: Yotam Ottolenghi, ik heb een van zijn kookboeken ingekeken en die staan zeker op mijn wensenlijst!

Maar terug naar dit hemelse nagerecht. Ik heb het inmiddels een paar keer gemaakt en mensen worden er helemaal wild van. Kunnen niet meer stoppen met eten! De eerste keer aten we met zijn vieren na het kerstdiner een portie voor 8 personen op! Dat zegt wat!

Oorspronkelijk hoort er mascarpone in en dat heb ik de eerste keer ook gedaan want ik dacht dat het onontbeerlijk was. De tweede keer maakte ik het zonder en toen was het nog steeds zo ontzettend verrukkelijk! Dus die mascarpone laat ik gewoon weg. Het lijkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Het enige waar je even goed op moet letten is dat je meringue echt niet te hard wordt, want dan kun je er geen rol meer van maken.

Ok, here we go…..

Meringuerol

Gluten-, lactose en koemelkvrij
Supersimpel/Beetje inspanning

Ingrediënten:

  • 120 g eiwit (ca. 4 eieren)Meringuerol
  • 250 g suiker
  • 1 el vanille extract
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el maizena
  • 300 ml sojaslagroom
  • 1½ el rozenwater (bij Turkse/Marokkaanse speciaalzaken)
  • 100 g frambozen (bij Turkse/Marokkaanse speciaalzaken)
  • 2 el gedroogde rozenblaadjes
  • 20 g pistachenoten
  • Poedersuiker

De bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160ºC
  2. Klop de eiwitten tot ze stijf beginnen te worden. Begin rustig en voer het tempo geleidelijk op
  3. Giet de suiker bij de eiwitten en blijf mixen
  4. Voeg vanille extract, witte wijnazijn en maizena toe en spatel dit rustig door het eiwitmengsel
  5. Leg bakpapier op een dichte bakplaat en spreid het eiwitmengsel over de hele bakplaat
  6. Bak de meringue in de oven (ca. 20 minuten maar afhankelijk van je oven) totdat het licht verkleurd is. Zorg ervoor dat het nog wel zacht is!
  7. Laat afkoelen
  8. Pel de pistachenootjes en hak ze grof
  9. Klop de slagroom stijf en voeg het rozenwater toe
  10. Kiep de meringue om op een nieuw vel bakpapier en trek het oude er voorzichtig af
  11. Smeer de slagroom over de gehele oppervlakte, behalve ca. 2 cm aan de buitenrand en hou een beetje achter voor garnering
  12. Strooi het merendeel van de frambozen over de meringue en rol hem op. Probeer hem daarna zo min mogelijk meer te vervoeren (tenzij samen met de schaal waar hij op ligt)
  13. Smeer het laatste beetje slagroom op de bovenkant van de rol en strooi poedersuiker, pistachenootjes, rozenblaadjes en de laatste frambozen er boven op
  14. Nu kun je niets anders meer dan smullen, wedden?Meringuerol

Groetjes Jude

Ps. Pffff tijdens het uitzoeken van de foto’s bleef het water me in de mond lopen….. 😮

Oorspronkelijke bron: NRC Weekend, naar een recept van Yotam Ottolenghi
Advertenties

2 reacties op “Meringuerol

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s