Haring happen


Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe

Jude’s Diner is verhuisd naar www.judesdiner.com. Alle recepten, productreviews, restaurantreviews en andere avonturen vind je vanaf heden daar. De website waarop je je nu bevindt wordt niet meer geüpdatet.

Vorige week was ik uitgenodigd om de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe mee te maken. Superleuk natuurlijk, maar eigenlijk nog veel lekkerder dan leuk! Tenminste, als je haring lekker vindt, zoals ik. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik normaal gesproken na 3 of 4 stukjes wel genoeg heb. Maar die Hollandse Nieuwe zoals ik hem in Scheveningen proefde kan ik blijven eten! Graatloos, lekker vet en lekker zout! Heerlijk! Ik raad je aan om snel naar de visboer te lopen (nee niet van die voorverpakte uit de supermarkt) en zelf eens te proeven. Volgens de experts wordt het een goed haringjaar.Jaap, Peter en Alain proeven de eerste Hollandse Nieuwe

Wie zijn dan die experts? Ten eerste Jaap Koning (visspecialist) en Peter Koelewijn (haringexpert en docent visvakopleiding), maar ook de ons bekendere namen Julius Jaspers en Alain Caron, juryleden bij Masterchef Holland. Beiden overigens zeer vriendelijke en vrolijke mannen met een enorme passie. En ze waren het dus unaniem eens over de kwaliteit van die haring!

Julius en Alain

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk op zo’n veiling? Dit jaar hebben ze het voor het eerst anders aangepakt en ook foodbloggers uitgenodigd in plaats van alleen bieders. De setting was dus een stuk commerciëler dan de bieders gewend waren. De organisatie had er een leuke show omheen gebouwd waarbij Manuela Kemp achterop de motor het eerste vaatje binnen kwam brengen en vervolgens de avond aan elkaar praatte. Hartstikke leuk natuurlijk zo’n show, maar waar het uiteindelijk om gaat is om zoveel mogelijk geld op te hoesten voor dat eerste vaatje. De opbrengst van de veiling gaat namelijk elk jaar naar een goed doel, dit jaar Stichting Bio Kinderrevalidatie, dat ernaar streeft om de beperking van kinderen met een handicap zo onbelangrijk mogelijk te maken. Dit door kinderen met een complexe handicap een veilige en geborgen omgeving te bieden waarin zij onbeperkt kunnen genieten, zoals bijvoorbeeld het Bio Vakantieoord. Een belangrijk goed doel dus! De veiling gebeurde op de Amerikaanse manier; alle bieders bieden mee en betalen mee. Het gaat dus niet om één grote bieder. Het eindbedrag kwam uit op €56.500, een mooi bedrag natuurlijk waar we blij mee mogen zijn! Al had ik verwacht dat het hoger zou zijn. Normaal gesproken was er één bieder die het hele bedrag neertelde, en vorige jaren was de opbrengst hoger. Nu legt men allemaal een deel in en is het lager. Is voor mij een beetje vreemd….Met Julius Jaspers

Na de veiling konden we eindelijk genieten van de haring. Julius en Alain hadden beiden de haring op twee manieren klaargemaakt. Zo lekker allemaal dat ik denk ik wel 4 haringen in totaal heb gegeten! En bij vertrek kregen we nog een pakketje haring mee, mijn broer ook weer blij gemaakt 🙂 .Met Alain Caron en Erica Terpstra

Heerlijke haringhapjes

Wat mij verraste was dat het Nederlands Visbureau aangaf dat de haring blijkbaar iets is van 50+, de jongere generatie eet het niet. Ze willen er dus een verjongingskuur overheen gooien, vandaar de uitnodiging aan foodbloggers. In de hoop dat wij het uitdragen naar jullie jonkies 😉 . En dat doe ik graag hoor, ik vind het echt een lekker, Hollands, gezond product (en gluten-, lactose- en koemelkvrij niet te vergeten) dus daar wil ik best voor op de bres springen. Maar is het echt zo? Eet 50- geen haring? Ben ik toch wel erg benieuwd naar dus even een kleine enquête hieronder. Zou je jouw mening en leeftijd willen aanklikken? Alvast dank!Heerlijke haringhapjes

 

Groetjes Jude

Advertenties

3 reacties op “Haring happen

  1. Pingback: Nom Nom Nom Tag & laag pitje | Jude's Diner

  2. Een klein jaartje geleden een artikel (over thuisverpleegkundigen) op het net gelezen dat mensen op hun sterfbed (idd dus vaak 50+) die eigenlijk niet meer aten, nog wel te verleiden waren voor een Hollandse Nieuwe.
    Kan natuurlijk betreffende artikel niet terugvinden …

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s