Boodschappen doen – lactosevrij

Op zoek naar lactosevrij
Kaufland (Duitsland)

Tja, en dan mag je ineens geen lactose meer! Wat nu? Geen kaas, melk, yoghurt en melkchocolade meer. Vooral de kaas en melkchocolade voelden voor mij als groot verlies aangezien ik een enorme fan ben van Franse kaasjes en alles met chocolade, maar dat moest ik allemaal laten staan.

In eerste instantie at ik ’s avonds niet echt gevarieerd meer, want het leek mij onmogelijk om te koken zonder zuivel: kookroom, parmezaanse kaas, crème fraîche, kookroom etc. Toch wel belangrijke ingrediënten voor een lekker gerecht in mijn ogen.

Maar lactosevrij is helemaal niet zo ingewikkeld om te vinden, de meeste supermarkten hebben behoorlijk wat sojaproducten in de schappen:

 • (Alpro) Sojamelk: ter vervanging van gewone melk, is iets zoeter dus hou daar in de bereiding rekening mee (lang houdbaar, mits ongeopend)
 • (Alpro) Sojayoghurt: voor mij geen verschil met gewone yoghurt (in het koelvak), naturel in pak of in smaken in een beker
 • (Alpro) Soja gele vla: gewone gele vla vind ik net een tikkie lekkerder, maar daar ben ik nou eenmaal verzot op (bij de houdbare melk)
 • (Alpro) Soja drink: soort milkshake, bosvruchten vind ik het lekkerst, maar het is allemaal best zoet dus daar moet je van houden (bij de houdbare melk)
 • (Alpro) Soja cuisine: gebruik ik voor alle gerechten waar room, crème fraîche of ongeklopte slagroomin moet. Crème fraîche is natuurlijk dikker van structuur dus als toefje op de gerookte zalm is dit geen goed alternatief

In Duitsland zijn ze al een stuk verder met het aanbieden van producten voor mensen met voedselintolerantie, dus als ik bij mijn vader ben die vlakbij de grens woont, kom ik altijd met een enorme tas lekkere producten terug. Laatst zag ik daar lactosevrije “Crème fit” van “Berief Soja Fit” staan, wat eruit zag als crème fraîche. Maar bij het openen bleek dit nauwelijks dikker te zijn dan de soja cuisine van Alpro, dus helaas nog geen toefje voor op mijn gerookte zalm.

Een algemene tip voor betaalbaar lactosevrij koken: probeer vervangende producten in je supermarkt te vinden, er is meer dan je denkt, maar leer jezelf aan om ingrediëntenlijsten te lezen. De Biologische winkel is geweldig en biologisch en beter voor mens en milieu, maar soms kun je dezelfde producten in de supermarkt voor minder krijgen…..

Wees creatief! Ik doe geen kaas meer op mijn toastjes ’s avonds maar aioli en tapenade zonder kaas (zwarte olijventapenade of tonijntapenade), gerookte makreel, vleesproducten, en dan eet ik net zo gezellig mee!

En dan de laatste voor vandaag: net zo dol op chocolade als ik? Ga voor puur (maar check de ingrediënten, sommigen bevatten nog steeds melkpoeder), stiekem veel lekkerder dan melkchocolade, en veel gezonder! Heerlijk om in de thee te dopen (of zie ik daar als enige het lekkere van in?)!

Advertenties

8 reacties op “Boodschappen doen – lactosevrij

  • Dank Hilda voor je informatie en de link! Interessant artikel ook! Maar ik mis wel de bronvermeldingen van de beweringen van Juglen. Tegenwoordig roept iedereen wat wel en niet goed is, maar zonder daar uitgebreide onderzoeken ter onderbouwing bij te vermelden. Ik denk ook wel dat soja negatieve kanten heeft, maar zo hebben alle producten dat denk ik. Je moet nergens teveel van eten, en vooral afwisselen. En verder voor jezelf nagaan hoe je je voelt bij de inname van bepaalde producten.

   Groetjes Jude

 1. Ook ik heb zo’n 2 jaar lactose intolerant. Ik kan prima tegen soya, maar ik wil een kanttekening plaatsen bij de yoghurt. Ik bleek er slecht op te reageren. Na het lezen van het etiket kwam ik erachter dat er vitamine B2 is toegevoegd in de vorm van Riboflavine. Dit is afgeleid van lactose. Sommige E-nummers zijn ook afgeleid van lactose. Wilde ik toch even melden.

  • Dank voor je bericht Sylvia! Dat wist ik ook niet! Ik reageer prima op de yoghurt, maar dit zou anderen zeker kunnen helpen bij hun zoektocht naar de oorzaak van hun lasten en problemen.
   Ik heb nog even snel gekeken op de kook- en slagroom maar daar zit die Riboflavine niet in gelukkig, dus die kun jij wel gebruiken denk ik!
   Weet jij om welke E-nummers het precies gaat? Dan kan ik dat opnemen hier op de site.

   Groetjes Jude

 2. Ook ik heb te horen gekregen dat ik intolerant ben, en dat op je bijna 50e.
  In het begin dacht ik ook: en nu ??? Op zoek naar zoveel mogelijk producten, vond ik niet echt makkelijk. Bij de supermarkt waarbij ze roepen HALLO JU… staan wat producten maar om nu te zeggen veel, nee echt niet.
  Koffiemelk alleen in kuipjes te krijgen, hallo zeg 10 voor 1 euro. Volgens mij sporen die niet 100 %. De kaas van het merk MinuL zit erg weinig smaak aan.
  Het is niet zo dat het allemaal maar negatief is, maar er zijn zoveel mensen met het lactose probleem, waarom daar niet beter op inspringen.
  Ook hier wonen we vlak bij de Duitse grens, dus binnenkort maar eens de stap naar Kaufland maken. En dan maar inslaan.
  Zag wel dat MinuL in Duitsland wel de koffiemelk in flesjes verkoopt. Dat is beter dan steeds de kuipjes.
  Ben nu nog op zoek naar jus voor over de aardappelen,
  Het is wel allemaal een uitzoekerij in het begin hoor, een voorbeeld is brood, bakker Bart heeft het maar er wordt duidelijk bij gezegd dat het kruisbesmetting kan hebben.
  Ja hallo, of je doet het goed of niet. In de buurt geen bakker die lactosevrij brood maakt. Jammer.
  We blijven hopen op meer aandacht in Nederland voor dit probleem.

 3. Hallo,

  Weet je dat er producten bestaan zonder lactose nl. van het merk VALIO
  “zero lactose” melk, boter, yoghurt, kaas en room. Ik wilde u dit laten weten.
  Ik hoop dat het ook in Nederland te koop is.
  Je site is echt een grote steun.

Lekker? Of niks voor jou? Vragen? Opmerkingen? Suggesties? Let me know!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s